RSS Feed

Zoek


Titel

Introtekstje over kwaaltjes.be


Recente updates

Zweetvoeten

Sommige mensen hebben te kampen met zweetvoeten. Dit is een heel vervelende aandoening waar men zich vaak voor schaamt. Met zweetvoeten worden voeten bedoeld die niet perse nat zijn van het zweet maar die een zeer onaangename sterke geur verspreiden. Dit kunnen dus evengoed droge voeten zijn.

Oorzaken van zweetvoeten.

Iedereen heeft min of meer last van zweetvoeten. Toch zijn er drie belangrijke redenen waarom er bij sommigen zo een onaangename geur bij vrijkomt namelijk:

  • Een temperatuur bij de voeten van 30-40 graden. Dit kan komen door slecht ademende materialen te gebruiken.
  • Een bepaalde voedingsbodem voor bacteriegroei.
  • Een zekere mate van vochtproductie van de voeten.

De onaangename geur van zweetvoeten komt voornamelijk door de afscheiding en het afsterven van bacteriën. De bacteriën kunnen zich gemakkelijk voortplanten in bovenstaande omgeving. De voedingsbodem voor bacteriën zijn het loslaten van de huidcellen van de voeten. De ophopingen die nu ontstaan geven zweetvoeten.

Wat kunt u zelf tegen zweetvoeten doen?

Om zelf zoveel mogelijk te doen om zweetvoeten te voorkomen of te verminderen kunt u al starten met uw voeten zo droog mogelijk te houden. Het beste kunt u zoveel mogelijk met open schoenen lopen of zelfs op blote voeten. Synthetische of nylon kousen vermijdt u het best en ook schoenen die niet voldoende ademen kunt u beter laten staan. Ze laten te weinig lucht door waardoor de omgeving van uw voeten opnieuw een voedingsbodem voor de bacteriën worden.

U kunt proberen de voeten koeler te houden. Een voordeel is dat de bacteriegroei vermindert, maar u zult hierdoor voor uw gevoel wel koude voeten krijgen. Uw voeten regelmatig wassen en dode huidcellen verwijderen kan een tijdelijke oplossing zijn. Er blijven echter altijd bacteriën achter die zich opnieuw gaan vermenigvuldigen.

Een vrij effectieve manier van de behandeling van zweetvoeten is het wassen van uw voeten met jodium of alcohol. Deze doden de bacteriën. Echter dient u dit wel regelmatig te herhalen. Een speciaal jodium is te verkrijgen bij uw apotheker in de vorm van crème, lotion en wasproducten.

Producten tegen zweetvoeten bij uw apotheker.

Uw apotheker heeft vast een aanbod tegen zweetvoeten. Ook via een online apotheek zijn er producten te verkrijgen. De meest gebruikte en bewezen middelen tegen zweetvoeten zijn bijvoorbeeld:

  • Boordzuurpoeder. Wanneer u dagelijks een theelepeltje boordzuurpoeder in uw sokken doet en deze de nacht draagt is het een doeltreffende manier om zweetvoeten tegen te gaan. Bijna alle apothekers hebben boordzuurpoeder.
  • Peusek is een commercieel middel verkrijgbaar bij uw apotheek. U dient, na het wassen van de voeten, de spray aan te brengen op uw voeten en in uw schoenen.
  • Posoform is een commercieel middel dat in sprayvorm te verkrijgen is. Dit product creëert een omgeving waarin bacteriegroei niet kan bestaan. U dient deze spray wel regelmatig aan te brengen.
  • Diverse crèmes. Uw apotheker kan u ook een aantal crèmes speciaal tegen zweetvoeten aanbevelen. Ze helpen niet alleen de geur te verminderen maar verzorgen uw voeten daarnaast ook op de juiste manier.

Wanneer u ernstige last heeft van zweetvoeten kunt u ook contact opnemen met uw arts. Er zijn een aantal medicamenten die kunnen helpen bij zweetvoeten.