RSS Feed

Zoek


Titel

Introtekstje over kwaaltjes.be


Recente updates

Slechte adem

  • Wat is het ?

Liefst 1 op de 5 van de bevolking heeft last van een slechte adem. Misschien heb je er zelf last van of ken je diverse mensen in je omgeving die een slechte adem hebben. ‘s Morgen is vaak het ergste moment. Soms is de onfrisse mondgeur de gehele dag aanwezig. Dat je je eigen adem niet ruikt is een probleem bij het hebben van een slechte adem. Je weet dus niet of je adem onfris is. Voor je eigen geur is er een snelle gewenning, vb.: vaak ruik je ook je eigen parfum niet meer. Bij anderen is dit effect niet, zij ruiken je adem wel. Dit kan mensen onzeker maken.

Niet alleen is een onfrisse adem vervelend voor diegene die er last van heeft, maar ook voor zijn of haar omgeving.
Na het eten van knoflook , uien en specerijen of na het drinken van alcohol kan men tijdelijk een slechte adem hebben.

Bij een constant aanwezig onfrisse adem is er iets anders aan de hand. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken :
- Bacteriën zijn meestal de oorzaak van een slechte adem. In de mond bevinden zich grote hoeveelheden bacteriën. Deze bacteriën zorgen voor een gezond mondmilieu. Sommige van deze bacteriën breken eiwitten af. Eiwitten die in ons speeksel zitten en die we binnen krijgen met bepaalde voedingsproducten zoals zuivelproducten en vlees. Vluchtige zwavelverbindingen ontstaan bij het “afbreken” van deze eiwitten. Deze zwavelgassen ruiken zeer onaangename geur en zijn dus verantwoordelijk voor een slechte adem. Bij een teveel van die bacterieën, krijg je een slechte adem. Dit kan komen door:
- plaque-aanslag op de tong: deze tongaanslag is de wit/gelig en zit voornamelijk op het achterste gedeelte van de tong. Hierin kunnen grote hoeveelheden bacteriën zich ophopen.
- ontstoken tandvlees: het gaat dan om dezelfde soort bacteriën die rond en onder het tandvlees zitten. Deze bacteriën veroorzaken dan niet alleen een ontsteking maar ook een slechte adem. Bezoek in dit geval de tandarts en/of mondhygiënist.
- droge mond: er is minder speeksel aanwezig in een droge mond waardoor eventueel geproduceerde gassen in de mond makkelijker naar buiten kunnen komen. Een droge mond kan ontstaan door bijvoorbeeld teveel alcohol of koffie te drinken. Bepaalde medicijnen, chronische stress, ouderdom, geringe speekselproductie en hormonale klachten kunnen leiden tot een droge mond. Ook gedurende de nacht is er minder productie van speeksel. Dit verklaart waarom veel mensen ‘s morgens bij het opstaan een minder frisse adem hebben.

Andere mogelijke oorzaken :
- suikerziekte
- ontstekingen in de neus, mond en aan de luchtwegen
- maag- en darmproblemen
- stress
- vanuit de longen

  • Wat kan ik er zelf aan doen ?

- Het is vanzelfsprekend dat een goede tandhygiëne zeer belangrijk is. Poets na elke maaltijd uw tanden en gebruik ‘s avonds tanddraad om voedselresten tussen de tanden te verwijderen.
- Poets ook tong, tandvlees, het gehemelte en de binnenkant van de wangen om alle bacteriën correct te verwijderen.
Het schrapen van de tong is doeltreffender dan het borstelen van de tong. Het is bovendien sneller en makkelijker.
- Reinig regelmatig het gebit (prothese). Doe het ‘s nachts uit.
- drink voldoende water om een droge mond te voorkomen.
- ga regelmatig (2 keer per jaar wordt aangeraden) langs bij de tandarts om eventuele tandproblemen op te sporen.

  • Wat kan mijn apotheker voor mij doen ?

Bij je apotheker kan je ondermeer terecht voor een tongschraper, gorgelmiddel en aangepaste tandpasta’s.